Kastamonu ilimiz Koruma1eg1xm7Kastamonu ilimiz 28Kastamonu ilimiz Koruma2ji6rm0

Join the forum, it's quick and easy

Kastamonu ilimiz Koruma1eg1xm7Kastamonu ilimiz 28Kastamonu ilimiz Koruma2ji6rm0

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


    Kastamonu ilimiz

    terapi
    terapi
    Site Kurucusu
     Site Kurucusu


    Kayıt tarihi : 27/03/10
    Yaş : 44
    Nerden : istanbul

    rep gücü
    başarı puanı başarı puanı:
    Kastamonu ilimiz Imgleft5/5Kastamonu ilimiz Emptybarbleue  (5/5)
    rep gücü:
    Kastamonu ilimiz Imgleft5/5Kastamonu ilimiz Emptybarbleue  (5/5)
    seviye:
    Kastamonu ilimiz Imgleft5/5Kastamonu ilimiz Emptybarbleue  (5/5)

    Kastamonu ilimiz Empty Kastamonu ilimiz

    Mesaj tarafından terapi Ptsi Mart 29, 2010 11:36 pm

    Yüzölçümü: 13.108 km²
    Nüfus: 375.476 (2000)
    İl Trafik No: 37
    Eski bir yerleşim merkezi olan Kastamonu il merkezi ve ilçelerinde bir çok eski eser ziyarete açıktır. Belli başlıları Araç, Taşköprü, Küre, Abana ilçeleri sit alanı kapsamındadır. Taşköprü’de Zımbıllı Tepe (Pompeipolis), İnebolu’da Abeş Kalesi, Geriş Tepesi, Çatalzeytin’de Ginolu Koyu, Cide İlçesinde Gideros Koyu arkeolojik sit alanıdır.
    İLÇELER:
    Kastamonu ilinin ilçeleri; Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Daday, Devrekani, Doğanyurt, Hanönü, İhsangazi, İnebolu, Küre, Pınarbaşı, Seydiler, Şenpazar, Taşköprü ve Tosya’dır.
    Müzeler ve Örenyerleri
    Müzeler
    Arkeoloji Müzesi Adres: İsfendiyarbey Mah. Cumhuriyet Cad. No:6 – Kastamonu
    Tel: (366) 214 54 56
    Etnografya Müzesi Adres: Hepkebirler Mah. Sakarya Cad. – Kastamonu
    Tel: (366) 214 01 49
    Kaleler
    Kastamonu Kalesi
    Kentin görkemli anıtlarından olan Kalenin ilk kez Bizans döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Sağlam olan iç kalenin temel kısmı Bizans, üst bölüm Candaroğulları dönemine aittir.
    Cami ve Külliyeler
    Atabey Camisi
    Kent merkezindeki bu cami, 1273′te Candaroğulları döneminde yapılmıştır. Kapıdan mihraba doğru uzanan ahşap sütunlar nedeniyle halk arasında 140 direkli diye bilinen yapının kesme taştan kısa minaresi Selçuk dönemi özelliklerini taşımaktadır.
    İbni Neccar Camisi
    Kent merkezinde bulunan bu cami 1353 yılında yaptırılmıştır ve çeşitli onarım ve eklerle günümüze gelmiştir. Sivri kemer içindeki kapısı ahşap oymacılığının güzel örneklerindendir.
    Mahmut Bey Camisi
    Kent merkezinin 20 km. kuzeybatısında Kasaba Köyündedir. Selçuklu ve Beylikler dönemi ahşap camiler geleneğinin güzel örneklerindendir. 1388′de Candaroğlu Mahmut Bey tarafından yaptırılmıştır. Ahşap kapı kanatları eski yazı ve bitkisel motiflerle süslüdür. Düz ahşap üzerine renkli boya ile yapılan kalem işleri de çok başarılıdır.
    İsmail Bey Külliyesi
    Candaroğlu İsmail Bey (1443-1480) Kastamonu’da 1451 yılında cami, türbe, hamam, medrese, imaretten oluşan bir külliye yaptırmıştır. Türbenin ön yüzündeki taş işçiliği ilginçtir.
    Hanlar
    İsmail Bey Hanı (Kurşunlu Han)
    Kastamonu’da, Aktarlar Çarşısında bulunan bu hanın kuzey ve güneyinde olmak üzere iki kapısı vardır.
    Deve Hanı
    Kastamonu’da, İsmail Bey Külliyesi arkasındadır. İsmail Bey’in vakfiyesinde külliye ile birlikte inşa edildiği yazılıdır. Yapının ön yüzü kesme taş, yan duvarları moloz taştan yapılmıştır.
    Urgan Hanı
    Kastamonu’da, Nasrullah Camisi yanında bulunan Urgan Hanı, 1748 yılında yaptırılmıştır.
    Gökçeağaç Hanı
    Hanönü ilçe merkezinde bulunan bu hanın Jüstinyen zamanında kilise olarak yapıldığı, daha sonra Türkler tarafından kervansaray olarak kullanıldığı ileri sürülmektedir.
    Mağaralar
    Pınarbaşı ilçesinde Ilgarini (Ilvarini) Mağarası , Küre ilçesinde Sarpunalınca Mağarası , Şenpazar ilçesinde Kuyluç Mağarası görülmeye değer mağaralardır.
    NE YENİR?
    Kastamonu ili zengin bir mutfağa sahiptir. Her pazar fırınlarda pastırmalı ekmek veya etli ekmek yaptırılır.
    Tarhana çorbası, ana-kız çorbası, ecevit çorbası, külbastı, mıklama, kapatma, kavurma, erişte, köle hamuru, banduma, kaygana, cırık, biryan kebabı, mantı, haluçka, simit tiriti, mısır çöreği, baklava, kaşık helvası, pekmezli un helvası, çekme helva, hasüde yörenin sevilen yemek ve tatlılarındandır
    NE ALINIR?
    Yöresel dokumalar, yalnızca tırnak ile ve pamuk ipliği kullanılarak değişik motiflerin yapıldığı çarşaf bağları, oyalar, baskı tekniği ile bezenen havlu ve masa örtüsü gibi malzemeler, ağaç oyma işleri, saz ve bağlama gibi müzik aletleri, söğüt ağacından yapılan gazetelik, şeker kutusu, ekmek sepeti gibi eşyalar, çeşitli ağaçlardan yapılan tespihler, şimşir çatal-kaşıklar, Tosya çakıları ve bakır işleri yöreden alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır.
    Alışveriş merkezleri Nasrullah Meydanı, Belediye Caddesi ve Banka Sokakta yoğunlaşmıştır. İplikçiler Çarşısında yöresel dokuma ve hediyelik eşyalar bulmak mümkündür.
    YAPMADAN DÖNME
    Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi ve Kale’yi gezmeden,
    Hükümet Konağı, Zınbıllı Tepe, Nasrullah Kadı Külliyesi, Yakup Ağa Külliyesi, İsmail Bey Külliyesi, Dokuma Atölyesi ve El Sanatları Atölyesi’ni görmeden,
    Etli – Pastırmalı Ekmek, Biryan, Çekme Helvası yemeden,
    Yöresel Dokuma ve Yöresel El Sanatları Ürünleri’nden almadan,
    23 – 31 Ağustos Şapka ve Kıyafet İnkılabı Etkinlikleri, Mayıs ayı ilk haftası “Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası” ve İlçe Panayırları etkinliklerine katılmamadan,
    …Dönmeyin.

      Forum Saati Perş. Kas. 28, 2024 4:46 am