Mirasın Geçemesinin Sonuçaları Koruma1eg1xm7Mirasın Geçemesinin Sonuçaları 28Mirasın Geçemesinin Sonuçaları Koruma2ji6rm0

Join the forum, it's quick and easy

Mirasın Geçemesinin Sonuçaları Koruma1eg1xm7Mirasın Geçemesinin Sonuçaları 28Mirasın Geçemesinin Sonuçaları Koruma2ji6rm0

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


    Mirasın Geçemesinin Sonuçaları

    terapi
    terapi
    Site Kurucusu
     Site Kurucusu


    Kayıt tarihi : 27/03/10
    Yaş : 44
    Nerden : istanbul

    rep gücü
    başarı puanı başarı puanı:
    Mirasın Geçemesinin Sonuçaları Imgleft5/5Mirasın Geçemesinin Sonuçaları Emptybarbleue  (5/5)
    rep gücü:
    Mirasın Geçemesinin Sonuçaları Imgleft5/5Mirasın Geçemesinin Sonuçaları Emptybarbleue  (5/5)
    seviye:
    Mirasın Geçemesinin Sonuçaları Imgleft5/5Mirasın Geçemesinin Sonuçaları Emptybarbleue  (5/5)

    Mirasın Geçemesinin Sonuçaları Empty Mirasın Geçemesinin Sonuçaları

    Mesaj tarafından terapi Cuma Nis. 02, 2010 12:39 pm

    A. Genel olarak
    Madde 589.- Mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi istem üzerine veya re'sen tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine geçmesini sağlamak üzere gerekli olan bütün önlemleri alır.
    Bu önlemler özellikle kanunda belirtilen hâllerde terekede bulunan mal ve hakların yazımına terekenin mühürlenmesine terekenin resmen yönetilmesine ve vasiyetnamelerin açılmasına ilişkindir.
    Önlemlerle ilgili giderler ileride terekeden alınmak üzere başvuran kişi tarafından; önleme hâkimin re'sen karar verdiği hâllerde Devlet tarafından karşılanır.
    Mirasbırakan yerleşim yerinden başka bir yerde ölmüş ise o yerin sulh hâkimi bu ölümü yerleşim yeri sulh hâkimine gecikmeksizin bildirir ve mirasbırakanın ölüm yerinde bulunan mallarının korunması için gerekli önlemleri alarak bununla ilgili dosyayı ve varsa vasiyetnameyi yerleşim yeri sulh hâkimine gönderir.
    B. Defter tutma
    Madde 590.- Aşağıdaki sebeplerden birinin gerçekleşmesi hâlinde sulh hâkimi terekenin defterinin tutulmasına karar verir:
    1. Mirasçılar arasında vesayet altına alınmış olan veya alınması gereken kimse varsa
    2. Mirasçılardan biri uzun süreden beri bulunamıyorsa ve temsilcisi de yoksa
    3. Mirasçılardan veya ilgililerden biri ölüm tarihinden başlayarak bir ay içinde istemde bulunursa.
    Defter tutma işlemi gecikmeksizin tamamlanır.
    C. Mühürleme
    Madde 591.- Yazımı yapılan tereke mallarından gerekenler mühürlenir. Mühürlenmeyen mallar için uygun koruma önlemi alınır. Mühür altına alma yazımdan önce de yapılabilir.
    Tereke mühürlenirken mirasbırakanla birlikte oturanların ihtiyaçları için gerekli eşya bir tutanakla tespit edilip güvenilir kişi olarak kendilerine bırakılır; taşınmazların onların oturmaları için zorunlu olan bölümlerimühürlemenin dışında tutulur.
    Alacaklıların istemi üzerine yapılan mühürleme güvence altına alınan miktarla sınırlıdır. Alacaklıya güvence gösterildiği takdirde mühürleme yapılmaz yapılmışsa kaldırılır.
    D. Terekenin resmen yönetilmesi
    I. Genel olarak
    Madde 592.- Aşağıdaki hâllerde sulh hâkimi re'sen mirasın resmen yönetilmesine karar verir:
    1. Mirasçılardan birinin uzun süreden beri bulunamaması ve temsilci de bırakmaması hâlinde menfaati gerektiriyorsa
    2. Mirasta hak sahibi olduğunu ileri sürenlerden hiçbiri mirasçılık sıfatını yeterince ispatlayamazsa veya bir mirasçı bulunup bulunmadığı şüpheli olursa
    3. Mirasçıların tamamı bilinmiyorsa
    4. Kanunda özel olarak öngörülmüşse.
    Mirasbırakan terekenin tamamı üzerinde yetkili olmak üzere vasiyeti yerine getirme görevlisi atamış iseönemli bir engel bulunmadıkça terekenin yönetimi ona verilir.
    Mirasbırakan velâyet veya vesayet altında idiyse; veli veya vasi bir sakınca olmadıkça terekenin yönetimiyle görevlendirilir.
    Sulh hâkimi terekeyi yönetmekle görevlendirilen kimseye istemi hâlinde terekeden karşılanmak üzere uygun bir ücret ödenmesine karar verir.
    II. Görev temsil ve sorumluluk
    Madde 593.- Terekeyi resmen yöneten sulh hâkimi veya onun yönetimle görevlendirdiği kimse resmen yönetme sebeplerinin ortadan kalkmasına ya da paylaştırmaya kadar terekeyi hak sahiplerinin haklarının kaybına meydan vermeyecek biçimde iyi bir yönetici gibi özenle yönetmek ve özellikle aşağıda yazılı işleri görmekle yükümlüdür:
    1. Henüz yapılmamışsa terekenin yazımı
    2. Gereken koruma önlemlerinin alınması
    3. Mirasçıların menfaatlerine veya iyi bir yönetimin gereklerine uygun düştüğü takdirde terekedeki malların satılması
    4. Mirasbırakanın alacaklarının tahsili ve borçlarının ödenmesi
    5. Mirasçıların yasal haklarını zedelemediği anlaşılan vasiyetlerin sulh hâkiminin izni ve asliye hâkiminin onayı ile yerine getirilmesi
    6. Terekeye ait paraların faiz getirmek üzere tüzükte belirtilen bir bankaya yatırılması veya bu paralarla Devlet tahvili alınması ve yeterli güvencesi bulunmayan yatırımların güvenceli yatırımlara dönüştürülmesi
    7. Terekede ticarethane imalâthane veya başka bir işletme varsa bunların olduğu gibi sürdürülmesi; sürdürmede yarar yoksa tasfiyesi için gerekli önlemlerin alınması.
    Tereke yöneticisi görevine giren hususlarda miras ortaklığının temsilcisi olup ortaklık aleyhine açılan davalarda ve yapılan icra takiplerinde ortaklığı temsil eder ve gereken hâllerde ortaklık adına dava açmaya icra takibinde bulunmaya davadan feragate kabule sulh olmaya ve tahkime yetkilidir; davaları ve takipleri mirasçılara ihbar eder.
    Terekenin resmen yönetilmesinde sulh hâkimi ile yöneticinin işlemleri konusunda niteliklerine uygun olduğu ölçüde vesayete ilişkin hükümler uygulanır.
    III. Mirasçıların bilinmemesi
    Madde 594.- Mirasbırakanın mirasçısı bulunup bulunmadığı veya mirasçıların tamamı bilinmiyorsa sulh hâkimi uygun araçlarla ve bir ay ara ile iki defa ilân yapıp hak sahiplerini son ilândan başlayarak en geç bir yıl içinde mirasçılık sıfatlarını bildirmeye çağırır.
    İlân süresinde kimse başvurmazsa ve sulh hâkimi de hiçbir mirasçı tespit edememişse miras sebebiyle istihkak davası açma hakkı saklı kalmak üzere miras Devlete geçer.
    E. Vasiyetname ile ilgili işlemler
    I. Teslim görevi ve alınacak önlemler
    Madde 595.- Mirasbırakanın ölümünden sonra ele geçen vasiyetnamesinin geçerli olup olmadığına bakılmaksızın hemen sulh hâkimine teslim edilmesi zorunludur.
    Vasiyetnameyi düzenleyen veya muhafaza eden görevli ya da mirasbırakanın arzusu üzerine saklayan veya başka surette ele geçiren ya da ölenin eşyası arasında bulan kimse ölümü öğrenir öğrenmez teslim görevini yerine getirmekle yükümlüdür; aksi takdirde bu yüzden doğacak zarardan sorumludur.
    Sulh hâkimi teslim edilen vasiyetnameyi derhâl inceler gerekli koruma önlemlerini alır; olanak varsa ilgilileri dinleyerek terekenin yasal mirasçılara geçici olarak teslimine veya resmen yönetilmesine karar verir.
    II. Vasiyetnamenin açılması
    Madde 596.- Vasiyetname geçerli olup olmadığına bakılmaksızın tesliminden başlayarak bir ay içinde mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi tarafından açılır ve ilgililere okunur.
    Bilinen mirasçılar ve diğer ilgililer vasiyetnamenin açılması sırasında diledikleri takdirde hazır bulunmak üzere çağırılır.
    Mirasbırakanın sonradan ortaya çıkan vasiyetnameleri için de aynı işlemler yapılır.
    III. İlgililere tebliğ
    Madde 597.- Mirasta hak sahibi olanların her birine gideri terekeye ait olmak üzere vasiyetnamenin kendilerine ilişkin kısımlarının onaylı bir örneği hâkim tarafından tebliğ edilir.
    Nerede olduğu bilinmeyenlere vasiyetnamenin kendilerine ilişkin kısımları ilân yolu ile tebliğ olunur.
    IV. Mirasçılık belgesi
    Madde 598.- Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere sulh mahkemesince mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir.
    Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe lehine tasarrufta bulunulan kimseye sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir.
    Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir.
    Ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.

      Forum Saati Paz Kas. 24, 2024 1:42 am